Info weerbericht nederlands 

Info weerfoto’s


Een keer per week stuur ik een foto naar de weerdienst van de VRT.

Op dit deel van de site zet ik de laatste weerfoto’s. Ze zijn niet altijd even mooi, maar weer of geen weer … je moet altijd een weerfoto maken. Dus ook als het grijs is of het pijpenstelen regent. Geen zin hebben is geen argument.Weerfoto’s maken, kinderspel?

Evident is het niet altijd. Er zijn een paar regels waar je rekening mee moet houden.

Het landschap mag maar 1/5 van de foto innemen, de resterende 4/5 is gereserveerd voor de lucht, want het is tenslotte een weerfoto. Maar ja, we wonen in het heuvelachtige Voeren, en daar is het dus lastig om een heel landschap op 1/5 te krijgen.

De foto moet een verhouding van 16/9 hebben, net zoals een televisiescherm. Je fototoestel neemt geen foto’s met verhouding 16/9, maar met 2/3. Er moet dus een stuk van je foto weg.

Ook moet je ervoor zorgen dat de weerman of -vrouw niet voor je onderwerp staat.
Zij staan rechts, je onderwerp moet zich dus aan de linkerkant van het beeld bevinden.

Als dat gelukt is, moet je ook opletten dat je foto niet met tegenlicht genomen is. Is dat wel het geval, dan is het verschil tussen licht en donker te groot. Het resultaat? Ofwel een te lichte lucht, ofwel een te lichte voorgrond. Of omgekeerd natuurlijk. Ook als het bewolkt is, is er tegenlicht. Je ziet het niet, want je ogen en hersenen zijn slim en compenseren dat. Maar dat doet je fototoestel niet …

Het is een uitdaging om telkens iets interessants te fotograferen, ook al lukt dat niet elke keer …

Stuur e-mail* Invoer verplicht
Website by Tomston